17 jan – lezing Jacqueline Bel, geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1900-1945 – boekhandel Kooyker

Zondag 17 januari : Lezing door Jacqueline Bel over de geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1900-1945

Onlangs verscheen ‘Bloed en rozen, een nieuwe literatuurgeschiedenis van de Lage Landen (1900-1945)’. Dit boek beschrijft de watervlugge afwisseling van literaire generaties en hun tijdschriften, modes en stromingen in de literatuur in Nederland en Vlaanderen tussen 1900 en 1945. Het is de periode van nog altijd geliefde auteurs als Louis Couperus, Carry van Bruggen, Herman Gorter, M. Vasalis, Paul van Ostaijen en Willem Elsschot. Maar ook van vergeten schrijvers als Top Naeff, Anna de Savornin Lohman en Lode Baekelmans. Het is de tijd van de opkomst en ondergang van totalitaire ideologieën die ook hun sporen nalaten in de letteren. Oorlog verandert voorgoed de manier waarop schrijvers en dichters in de Lage Landen in de eerste helft van de vorige eeuw naar de wereld kijken. De literatuur in tijden van oorlog, getekend door collaboratie en verzet, is integraal onderdeel van deze literatuurgeschiedenis in breedbeeld.

Bloedenrozenportretfoto

Bloed en rozen is onderdeel van de monumentale reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur van de middeleeuwen tot nu en nadert met het verschijnen van dit zesde deel haar voltooiing. Het eerste deel, Stemmen op schrift van Frits van Oostrom, verscheen in 2006 en het afsluitende deel 8 zal in 2016 verschijnen.

Jacqueline Bel (1958) is universitair hoofddocent Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij publiceerde over het fin de siècle, het interbellum, de Grote Oorlog en de (post)koloniale literatuur. Ze woont in Leiden.

Aanvang 13.00 uur. Toegang vrij, reserveren is gewenst via info@kooyker.nl of 071-3040130.
Boekhandel Kooyker
Breestraat 89   2311 CK  Leiden
Webshop: www.kooyker.nl