31 jan – Dada is een leeuw, Leo van Zanen bij de Boekenzolder

DADA IS EEN LEEUW

Zondag 31 januari staat Leo van Zanen op de Boekenzolder Leiden met een lezing stil bij het ontstaan van Dada, 100 jaar geleden.

Op 5 februari 1916 gingen aan de Spiegelstrasse in Zürich, Zwitserland, de deuren open van cabaret Voltaire. Het zou de eerste worden van een reeks spectaculaire bijeenkomsten met poëzie, muziek, dans en beeldende kunst. Initiatiefnemer was de Duitse theatermaker Hugo Ball. Binnen een paar weken werd hier de basis gelegd voor een van de meest spraakmakende ontwikkelingen uit de kunstgeschiedenis: Dada. Wat vertoond, gedeclameerd en uitgevoerd werd was nieuw en verrassend – verzen zonder woorden, abstracte schilderijen, artistieke alternatieven voor filosofie. Muziek van moderne componisten werd ten gehore gebracht.

Was het de net uitgebroken oorlog die dit veroorzaakte? Lag het gewoon aan de tijd? Was er toevallig een aantal grote geesten tegelijkertijd aan het werk? In ieder geval kreeg het Dada van Zürich navolging in andere steden: Berlijn, Keulen, Parijs, New York. Er zouden nieuwe kunstvormen uit voortkomen. Nog tot ver in de 20e eeuw groeiden nieuwe takken aan de Dada-boom, ook in Nederland.

Dichter Leo van Zanen zal in zijn voordracht vooral aandacht besteden aan de beginperiode van Dada. Aan de hand van gedichten, manifesten, verhalen en autobiografische teksten van direct betrokkenen zal hij proberen, een beeld te geven hoe dol de boel er was, toen en daar.

De lezing op 31 januari begint om 15.00 uur. Plaats van handeling: Boekenzolder Leiden, Admiraal Bankertweg 21. Entree: gratis.

Hugo Ball draagt KARAWANE voor