12 mrt – Herdenking Fukushima bij Old School, 16.00 – 18.00

Herdenking Fukushima

12 maart van 16.00 – 18.00:
Herdenking van de ramp met de tsunami op 11 maart en de ontploffing van de kerncentrale bij Fukushima op 12 maart. Met een drankje en een hapje. Het gitaar ensamble Hambre Y Sed zal optreden met Japanse muziek vanaf 17.15

Op 11 maart a.s. is het 5 jaar geleden dat Japan werd getroffen door een tsunami die duizenden doden eiste en de kerncentrale van Fukushima onbruikbaar maakte. Delen van de reactor ontploften, waardoor er hoge doses levensgevaarlijke radioactieve straling vrijkwam, die het leven in en rond Fukushima nog dagelijks raken. Mensen in de regio lijden veel vaker aan zeldzame soorten van kanker dan elders en grote gebieden rond de kerncentrale zijn nog steeds onbewoonbaar door de straling, waardoor 120.000 nucleaire vluchtelingen nog steeds niet -en wellicht nooit meer- naar huis kunnen.
De Leids-Japanse kunstenares Kimiko Kawabata zet zich al jaren in voor deze groep mensen en helpt hen met geld en goederen. Jaarlijks reist zij naar het getroffen gebied om deze mensen persoonlijk te helpen. Dit jaar organiseert Kimiko in Old School workshops kalligrafie voor kinderen en volwassenen en een tentoonstelling van haar werk. Tevens verzorgt de Haiku Stichting Nederland twee workshops in Haiku. De opbrengsten gaan naar de “Futabanosato”, een geëvacueerde instelling voor verstandelijk gehandicapten in Fukushima.

Wanneer?
1-13 maart:
Tentoonstelling van het werk van Kimiko Kawabata en haar leerlingen. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingsuren van Old School.

2 maart van 14.00 – 16.00 uur:  
Workshop kalligrafie door Kimiko voor kinderen (10-15 jaar), maximaal 6 kinderen
Workshop Haiku door Marja van der Ploeg voor kinderen (vanaf 8 jaar), maximaal 6 kinderen

6 maart van 11.00 – 13.00 uur:
Workshop kalligrafie door Kimiko voor volwassenen, maximaal 6 personen
Workshop Haiku door Emke van Breugel voor volwassenen, maximaal 6 personen

9 maart van 14.00 – 16.00 uur:
Workshop kalligrafie voor jong en oud, maximaal 6 personen

12 maart van 16.00 – 18.00:
Herdenking van de ramp met de tsunami op 11 maart en de ontploffing van de kerncentrale bij Fukushima op 12 maart. Met een drankje en een hapje. Het gitaar ensamble Hambre Y Sed zal optreden met Japanse muziek vanaf 17.15

Meedoen en kosten
De kosten voor deelname aan de workshop zijn € 10,-. Opgeven voor een workshop is mogelijk bij Stichting Leids Literair Landschap, e-mailadres: info@leidsliterairlandschap.nl

Waar?
Alles vindt plaats in Old School, Pieterskerkhof 4A te Leiden.
Old School is open van di t/m vrij 10.00 -18.00, za/zo 11.00 – 18.00 en op afspraak.
https://www.facebook.com/pieterskerkhof4a/

Over Kimiko Kawabata
Kimiko Kawabata is een Japanse die al jaren in Leiden woont en werkt.
Zij speelt regelmatig klassiek gitaar met haar vrienden van het Hambre Y Sed ensamble.
Daarnaast maakt zij Japanse kalligrafie en geeft daarin les.

Over De Haiku Kern Leiden en Haiku Stichting Nederland
Haiku is een Japanse dichtkunst bestaande uit een kort, niet-rijmend gedicht van drie regels met een indeling van  5, 7 en 5 lettergrepen. Het doel van Haiku Stichting Nederland is het meer bekendheid geven over Haiku in Nederland en het stimuleren van het zelf schrijven van een haiku. De Haiku Kern Leiden is opgestart in februari 2015. Elke tweede woensdagavond van de maand is er een bijeenkomst.

Over Leids Literair Landschap
De Stichting Leids Literair Landschap (LLL) heeft als doel de verschillende literaire gremia in Leiden te verenigen en zo de samenwerking tussen de verschillende organisaties bevorderen. De bedoeling is uitdrukkelijk dat de verschillende partijen hun eigen onafhankelijkheid bewaren en hun eigen projecten blijven uitvoeren. De LLL kan eventueel suggesties en voorstellen doen aan betrokken partijen en zij kan literaire evenementen of festivals in Leiden (mede)organiseren.

Over Hambre Y Sed
Hambre Y Sed Is een gitaar ensemble onder leiding van Wilco van Wee, ontstaan binnen cultuurcentrum BplusC in Leiden. Het is een klassiek gitaarensemble en bestaat momenteel uit acht enthousiaste spelers. Het repertoire bestaat uit vooral klassiek, romantisch en Latin gitaarrepertoire. Zij treden regelmatig op in Leiden en omgeving, maar ook op gitaarfestivals in Nederland. Speciaal voor de herdenking van de Tsunami en kernramp van Fukushima zullen zij de Sukiyaki song (Ue wo muite arukō) spelen en andere Japanse muziek. De Sukiyaki Song was veel te beluisteren in Japan in de dagen na de kernramp.

kalligrafie staand