verkiezing stadsdichter 2018

Wie wordt vanaf 2018 de nieuwe stadsdichter van Leiden?

 

Leiden gaat weer op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Na drie jaar zal huidig stadsdichter Wouter Ydema in januari 2018 zijn functie overdragen.

Criteria

Bent u woonachtig in Leiden of directe omgeving (Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten of Zoeterwoude), schrijft u kwalitatief goede gedichten, houdt u van optreden en kunt u ook goed presteren onder druk? Wellicht bent u dan de nieuwe stadsdichter van Leiden.

De stadsdichter schrijft op eigen initiatief en op verzoek poëzie over Leiden, zo’n 5 tot 10 gedichten per jaar, over verschillende onderwerpen en bij verschillende gelegenheden. Afgelopen jaren werd de stadsdichter bijvoorbeeld gevraagd voor gelegenheidsgedichten bij de Dodenherdenking, bij de 3-Octoberviering, bij festiviteiten van de Universiteit Leiden en bij tal van andere gelegenheden. Wouter Ydema deed het met verve.

Het stadsdichterschap is geen baan en levert dus geen salaris op, wel bekendheid en eer.
Wedstrijdverloop

Initiatiefnemer van de zoektocht is de Stichting Leids Literair Landschap, met het Leidsch Dagblad als mediapartner. De jury bestaat uit wethouder van cultuur Robert Strijk, Willeke van der Meer van Boekhandel Kooyker en Theo de With, kunstredacteur van het Leidsch Dagblad.
Kandidaten mogen max. 3 gedichten insturen, waarvan minstens 1 over Leiden moet gaan. Omdat stadsdichters ook moeten kunnen optreden in het openbaar, volgt in november dan een eerste poëzieavond waarop de dichters eigen werk voordragen en volgt tijdens de Poëzieweek 2018, eind januari, een finaleronde. Aansluitend zullen bekendmaking van de winnaar en overdracht van het stadsdichterschap plaatsvinden.

Inzenden van de gedichten kan t/m 23 oktober via e-mail naar: info@leidsliterairschap.nl, of leidsliterairlandschap@gmail.com. De gedichten zullen anoniem aan de jury worden voorgelegd.

Op zaterdag 11 november verschijnen de ingezonden gedichten -of een selectie hiervan- in het Leids Dagblad. Dan wordt ook de shortlist bekend gemaakt.