18 okt – ZE WAS ZO MOOI, ZE WAS ZO JONG – 15.00 uur

Zondag 18 oktober houdt Leo van Zanen bij The Mayflower Bookshop in Leiden een lezing over de ballades van William Wordsworth.

In een wereld van schaapskooien en ruïnes, tussen vervloekte zeebonken en teleurgestelde landrotten, klappertandende slechteriken en aan de bedelstaf geraakte minnaars, zoeken bezorgde ouders naar hun kleine Lucy; landelijke verliefdheden afgewisseld met dreigend onheil – ziedaar enkele thema’s van de in 1798 verschenen bundel Lyrical ballads van de dichters William Wordsworth en Samuel T. Coleridge. De heren hadden zich teruggetrokken in het Engelse Lake District en voegden het ene na het andere poëtische meesterwerk toe aan een verzameling die een revolutie zou ontketenen, niet alleen in de Britse maar ook in de wereldliteratuur. De Romantiek bereikte een hoogtepunt.

De dichter Leo van Zanen zal bij zijn lezing ingaan op de verstechniek van de aloude, Engelse ballade, alsook enkele wetenswaardigheden te berde brengen aangaande het schrijversduo achter de genoemde dichtbundel. Ook zal voordracht plaatsvinden van enkele gedichten, in het Engels en in het Nederlands.

In het kader van de voordracht exposeert The Mayflower Bookshop werk van de Leidse schilder Michiel Schepers: tekeningen en schilderijen die hij maakte in Grasmere en omgeving, waar Coleridge en Wordsworth verbleven. Hij zal ook wat vertellen over deze schilderijen.

The Mayflower Bookshop vindt u aan de Breestraat 65 in Leiden. De lezing op 18 oktober begint om 15.00 uur. Toegang gratis.